Tuesday, December 11, 2012

Perubahan Perpustakaan..apa yang ada dalam fikiran?



Perpustakaan perlu berubah dan perubahan itu mesti memberikan impak yang besar serta modal yang diperlukan ialah RM0.00.Ok,perubahan adalah perlu sebab perpustakaan sekarang dah makin kurang pengunjung(secara fizikal).Ini fakta.Kalau ramai bermusim terutamanya perpustakaan akademik.Time exam ramai la student.Time cuti?Yela..balik kampung la ,apa hal nak stay kat library?

Berubah atau Rebah?..Macam slogan politik plak..hehe..PRU13 da dekat toqq.

Kalau korang tanya aku,apa yang aku nak cakap jika nak perubahan pada library tanpa modal.Maksudnya perubahan tanpa luakkan satu sen duit pon.Boleh ke?kan ke semuanya perlukan duit.Kita boleh buat perubahan yang gempak,yang hebat..sound good and marbeles!Bos akan suka idea ini.Idea yang out of the box,out of the head,out of the world and so on.

Apa aku nak?or should i say what in my mind.

Bagi aku (otak kecik fikiran sempit dan tak out of the glass),aku lebih fokuskan pada WHAT WE CAN DO AND ABLE TO DO IT.RIGHT NOW RIGHT HERE.(If we want to do it)

Tak Perlu 
1-Paper work
2- Setahun or 99 tahun perancangan
3-Kelulusan peringkat tujuh petala langit.

IS ALL ABOUT IMAGE (and purity..cam tajuk album Cromok la plak)



Kaunter Sirkulasi...for 1st episode ni aku citer pasal unit ni dulu.

Kaunter adalah frontline,orang masuk terus jumpa kaunter sirkulasi.Kat sinilah menentukan hidup mati IMEJ sesebuah perpustakaan.Kalau kantoi kat sini,habis!Tak kiralah secanggih mana dan sehebat mana staf dan koleksi library tu ada.Macam mana first impression user pada kita adalah amat penting.Macam mana cara kita berhadapan dengan mereka,melayan pertanyaan,memenuhi permintaan and so on.This is the MAJOR REQUIREMENT TO ENSURE  kita dapat GRED A.

BERPAKAIAN
So,cara petugas di kaunter berkomunikasi dan berpakaian adalah amat perlu diberikan perhatian.Jadi aku suka mencadangkan (cadang jela) agar staf di kaunter kita mesti look presentable and profesional while dealing with user.Kaunter tidak boleh sesekali KOSONG tanpa petugas.Tak kira la in whatever condition and situation.

Next is staf mesti wear kemeja  long sleve* Male staf (tidak berlipat until 4.30 pm) + Jaket Koporat+senyuman yang menawan:).Aku suka tengok cara staf di information kaunter kat shoping complex coz the way they look.So why dont we take it as an example?

BAHASA
Bahasa jiwa bangsa.Ini negara Malaysia dan Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan.Jadi semua orang tahu berbahasa melayu (cakap melayu la senang ayat).Melayu,Cina India,Kadazan,Jawa,Banjar dan lain lain rakyat Malaysia seharusnya tak hadapi masalah dalam perkara ini.Namun........itu citer dengan rakyat Malaysia.Kita kan sekarang dah maju ke persada dunia (Antarabangsa la maksudnya) medium bahasa yang dijadikan perantaraan ialah Bahasa Inggeris (Orang kata English Language).Bila masuk je user international,takkan la kita nak menyorok..kita mesti steady!Ini tempat kita,ini tanah tumpahnya darahku.Jangan jadi asing di bumi sendiri.Buat cool dan dengan penuh keyakinan tanya apa yang user nak.Nak cool pon kena ada ilmu,kalau cool takde ilmu akhirnya kita akan mengagau.Jadi ringkasnya masing-masing kena ada kemahiran bahasa kedua ni.Tapi ingat!..jangan sesekali lari..kalau tak paham,rilek dan cakap "Excuse me...please wait for a minute sir..i ask my officer to deal with you"...hahah..pegawai la yang kena menjawab:)..ala,bukan semua foreigner ni mahir BI...setengah tu lingkup gak.teruk pada kita kadang2.pegawai pon tak mahir bahasa inggeris?..panggil la pegawai yang lebih mahir.

PERATURAN
Staf kena wear kad metrik 8 pagi-10 malam (+Sabtu dan Ahad bila library beroperasi).Nanti tak pasal kena sound dengan user before kita sound dia.Naya je.Ini selalu terjadi.Pengalaman yang bagitau.Benda ni adalah rule yang paling basic.Selain etika berpakaian yang ditetapkan.Tempat yang ramai student international memang ade sentap jugalak dengan hal ni.Yela,cara berpakaian mereka mana sama dengan kita.Oh yes,masuk tempat kita mesti ikut rule.But is that really going on here?u know and i know la kan:)..Wei!..PUSTAKAWAN LA PERLU PAKAI DULU..baru boleh jadikan contoh.hahahaha...

PERATURAN VS PERTIMBANGAN 
Pelajar pompuan (siswi) selalu datang dalam team diaorang (gerup study depa la) tetiba sorang lupa bawa kad metrik,dan kena sekat tak ble masuk library (This is peraturan..so kena patuhi)..maka tersadai la seorang puteri daripada kumpulan mereka.Dan bila yang lain tengok sorang tersangkut..yang lain pun pakat turn back.Habis!..Sambil blah tu mereka akan.so sek..sok sek..pasal staf yang berdedikasi serta taat setia pada peraturan yang telah diperuntukkan.Sampai kat kedai asam pedas pon tak habis lagi.Jadi kat sini perlulah ada perbendaharaan kata TIMBANGRASA/BUDI BICARA.Pesal nak ada?kalau dibiarkan nanti naik lemak bebudak tu.Kita cuma ikut apa yang telah ditetapkan..Yela.Peraturan tu betul...tapi ada GIVE AND TAKE kata geng penjajah.So everybody will happy.WIN-WIN SITUATION...IMEJ pun terjaga beb:)



Okla..setakat ni dulu kisah dan pengkisahan pasal Imej dan Perpustakaan..lepas ni aku masuk bab MPP..Apa tu MPP?!..bukan Majlis Perwakilan Pelajar..tapi MEJA PENASIHAT PENGGUNA...ni bab fokus pegawai/pustakawan plak.....(Aku dulu jaga ini tempat,sekarang sudah tukar..selalu lupa..demmit!)


Thursday, December 6, 2012

Saidina Ali dan Buah Delima




Dikisahkan oleh Ka’ab bin Akhbar.
Ketika Siti Fatimah Az Zahra, Puteri Rasulullah SAW, sekaligus istri kepada Sayidina Ali bin Abi Thalib sakit, ia ditanya oleh Sayidina Ali,  ” Wahai Fatimah, adakah engkau menginginkan sesuatu?”
“Wahai Suamiku, aku ingin buah delima”, Jawabnya.
Sayidina Ali termenung, sebab ia merasa tidak memiliki wang sedikitpun. Namun, ia segera berangkat dan berusaha untuk mencari wang satu dirham. Maka akhirnya Sayidina Ali mendapatkan wang itu dan kemudian ia pergi ke pasar untuk membeli buah delima dan segera kembali pulang.
Namun di tengah perjalanan menuju rumahnya, tiba-tiba ia melihat seseorang yang tengah terbaring sakit di tepi jalan, maka Sayidina Ali pun berhenti dan menghampirinya.
“Wahai orang tua, apa yang diingini oleh hatimu?”, tanya Sayidina Ali.
“Wahai Ali, sudah lima hari aku terbaring sakit di tempat ini, banyak orang berlalu, namun tak ada seorang pun dari mereka yang mahu peduli kepadaku. Aku ingin sekali makan buah delima.” Jawab orang tua tersebut.
Mendengar jawabannya, Sayidina Ali terdiam, sambil berkata dalam hati,
“Buah delima yang hanya satu buah ini, sengaja telah aku beli untuk Isteriku, kalau aku berikan kepada orang ini, pasti Fatimah akan sedih. Namun jika tidak aku berikan ertinya aku tidak menepati firman Allah,
“Terhadap si pengemis, engkau janganlah menghardiknya. ” (QS. Al-Dhuha : 10).
Juga sabda Nabi SAW, ” janganlah sekali-kali engkau menolak pengemis, sekalipun ia di atas kenderaan”.
Maka kemudian Sayidina Ali membelah buah delima itu menjadi dua bahagian, separuh untuk orang tua itu dan separuh lagi untuk Siti Fatimah.
Sesampai di rumah ia menceritakan peristiwa itu kepada Isterinya, dan Siti Fatimah berkata kepadanya,
“Wahai Suamiku, kenapa engkau bersedih, demi Allah yang maha Perkasa dan Maha Agung, ketika engkau memberikan buah delima kepada orang tua itu, maka puaslah hatiku dan lenyaplah keinginanku pada buah delima itu.”
Mendengar kenyataan Isterinya itu Sayidina Ali merasa sangat gembira.
Tidak lama kemudian datanglah seorang tamu yang mengetuk pintu, lalu Sayidina Ali berkata, “Siapakah tuan?”
“Aku Salman Al Farisi,” Jawab orang yang mengetuk pintu itu.
Setelah pintu dibuka, Sayidina Ali melihat Salman membawa sebuah wadah tertutup, dan diletakkkan di depan Sayidina Ali, lalu Sayidina Ali bertanya,
“Dari manakah wadah ini wahai Salman ?”.
“Aku menghantarkannya untukmu dari Allah SWT melalui perantaraan Rasulullah SAW.” Jawabnya.
Setelah penutup wadah tersebut dibuka, terlihat di dalamnya ada Sembilan buah delima. Sayidina Ali terus berkata,
“Wahai Salman, jika ini memang untukku, pasti jumlahnya Sepuluh”.
Lalu ia membacakan firman Allah SWT,
“Barangsiapa membuat satu amal kebaikan, maka pasti baginya sepuluh kali ganda amalnya ( balasannya )”. ( Al-An’am : 160 )
Salman pun tertawa mendengarnya, sambil mengembalikan sebuah Delima yang ada ditangannya, seraya berkata,
“Wahai Ali, demi Allah, aku hanya sekadar menguji sejauh mana KEYAKINANMU terhadap firman Allah yang engkau bacakan sebentar tadi.”