Thursday, December 12, 2013

Banjir 2013

Assalamualaikum

Sebagaimana yang terjadi, Kawasan Pantai Timur (Pahang, Terengganu dan Kelantan) telah dilanda banjir.
Bandar Kuantan (Ibu negeri Pahang) telah lumpuh sepenuhnya.

Pada 3 Disember, saya terima panggilan daripada adik lelaki saya memaklumkan bahawa paras air semakin meningkat dan telah mencecah dalam dapur rumah. Emak saya juga telah berpindah ke pusat pemindahan banjir.Jadi saya telah mengambil keputusan untuk pulang ke kampung (Kuala Rompin,Pahang) untuk melihat sendiri keadaan.

Taman perumahan Puteri Jaya,Sg Puteri, Kuala Rompin, Pahang Darul Makmur.










Memang banjir kali ini agak teruk berbanding tahun yang sudah.Paling akhir saya ingat banjir besar ialah ketika tahun 1997 pada waktu saya tingkatan 3. Gambar yang saya ambil ini adalah pada ketika air dah surut.

Melawat emak yang berada di pusat pemindahan banjir (SK Sg Puteri) dan melihat sendiri situasi yang dihadapi oleh mangsa banjir. Terdapat rungutan daripada mangsa banjir pada hari pertama mereka disitu kerana katerer yang bertanggungjawab memasak makanan menyediakan nasi mentah untuk mereka.Begitu juga dengan sarapan pagi yang dibuat secara tak acuh. Selepas mendapat komplen barulah tindakan diambil.

Emak saya menceritakan bahawa bantuan yang diberikan memang banyak namun mungkin masa yang agak tidak sesuai.Namun dia mengatakan semuanya ok dan alhamdulillah.Biasalah masa musibah tiba.Kita kena banyak bersabar dan tidak ikut emosi.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu mangsa banjir.Situasi yang terjadi adalah diluar kawalan kita dan merupakan ujian Allah SWT keatas hambaNYA.



Monday, December 9, 2013

Beli Bean Bag

Assalamualaikum

Memang dah lama berhajat nak dapatkan Bean Bag ni.Kebetulan balik daripada menghadiri Majlis Perkahwinan antara Faiz dan Shima lalu kat MITC.Perasan ada Home Deco Fair.Tergerak hati nak singgah jap. Masuk je perasan ada booTH jual bean bag.Wahhhh...ini macam kena sambar ni.Walaupun poket dah kritikal.

Tanya salesmen dia bagitau ada 3 jenis. beza kat material dia.Yang paling bagus material dia leather.Coz senang cuci dan tak panas. Kebetulan masa tu ada offer dan satu stOOL (betul ke eja?). Puan isteri tanya ada yang kaler merah.Tapi takda.Yang cun kaler Hijau, Kuning and Oren.Lastly kami pilih ean kaler biru (Donut-Casa Letaher) dan kuning.Siap ada warranty 6 bulan.

Memang ada banyak jenama bean bag ni. Yang kami beli ni brand BigBean (https://www.facebook.com/BigBeanMalaysia)

















Thursday, November 14, 2013

Ungkapan untuk isteri


Isteriku….
Aku tak pernah tahu jarak umur dan ajal kita
Tapi yang kutahu selalu
Aku ingin selalu disini
Bersamamu
Menjadi suamimu
Dan engkau adalah isteriku satu-satunya
Tak tergantikan
Hingga jannah tempat kita berkumpul lagi
Bersama anak-anak kita….
Maka ditengah laut kehidupan ini
Disaat tubuh bergoncang karena gelombang
Maka yang ada dimataku
Hanya burung Camar yang terbang
Sambil bertasbih…..

Monday, November 11, 2013

Teratak Kami (Awning)

Assalamualaikum..


Menjelang November maka musim tengkujuh pun bermula. Hujan turun mencurah curah membasahi bumi dan juga setiap kediaman dibawahnya. Teratak kami juga tidak terkecuali. Semestinya isteri tersayang akan menghadapi sedikit kesukaran dalam urusan cuci mencuci baju terutama bab mengering. Ditambah dengan kedudukan mesin basuh yang tidak dilindungi oleh atap. Saban hari berhuajn panas. Tindakan segera perlu diambil.

Sebenarnya memang dah lama kami nak pasang awning. Namun disebabkan kesuntukkan masa dan semestinya Bajet yang tak berapa nak ada (Gaji awal...). 2 Minggu lepas tengok jiran sebelah rumah pasang awning dibahagian belakang (dapur). So saya cubala tanya dia berapa kos dan no contact. Diberitahu kosnya adalah bawah RM1K. Boleh tahan juga murahnya. Kontraktor cina sebelum ni mintak RM1.8K untuk pasang awning.

Call Mr Awning (En Awe) Orang kelantan, suruh dia datang ukur, deal harga. Jadi.Kami ambik awning metal je, tak pakai la yang mahal macam polycarbonate tu.Tak kisahlah bising skit pun bila hujan.Siapa nak duduk kat luar rumah dengar bunyi hujan.Baik dok dalam rumah kan?

Sabtu 9 November 2013 awning dipasang. Inilah antara prosesnya.

Mula jam 11 pagi..Selesai Jam 730 Malam.













Bila dah pasang awning, air hujan dah tak jatuh dalam longkang macam yang asal. Maka masalah yang dihadapi kini ialah air bertakung pulak. Jiran sebelah dah kena awal awal. Siap order pulak batu bata untuk buat lantai. Next step ialah pasang pengalir air pulak. Hal rumah ni takde yang murah..semua ribu riban punya.

Sebarang pertanyaan berapa sekaki sila hubungi En Awe.:)


UPDATE 2 OKTOBER 2014

NO CONTACT UNTUK AWNING IALAH :0139743536 (AWE)



Tuesday, October 1, 2013

Projek Hijau (Rumput Karpet)

Assalamualaikum

Entri kali ini nak cerita pasal rumput. Nak buat lanskap yang hebat dan mantap perlukan ongkos yang agak tinggi. Jadi dengan modal yang limited edition, saya survey survey la rumput untuk menghijaukan laman rumah. Yelah, hijaukan warna yang menyejukkan mata. Mula mula fikir nak tanam rumput mutiara (Pearl Grass). Tapi sebab kawasan sejengkal je, tukar la pada rumput karpet philipine. So, inilah Percubaan pertama saya untuk tanam rumput sendiri. Ilmu dikutip daripada Google melalui blog2 penanam rumput yang berjaya dan gagal.


Inilah dia usaha saya.


Tanah dicangkul bagi membuang batu batuan dan rumput liar dan bagi rata. Kawasan kecik je, jadi tak banyak la kerja.Namun berpeluh jugala.



Haaris jadi mandor cek kerja ayah dia.


Kawasan yang telah dibersihkan


Luas 1 kaki, panjang 10 kaki
bolehlah sebagai permulaan.


Pastikan segala akar rumpai lain dicabut tanpa sisa.Batu bata juga kena kasi clean. Tong sampah hitam tu dah penuh dengan segala mineral keras.Sampai hari ni tak buang lagi.Berat 66.

Rumput saya beli di Nurseri dekat Masjid Tanah. Malas nak turun Melaka sebab bukan nak banyak.Rasa macam tak berbaloi la untuk habiskan masa dan wang turun. Harga kalau nak bandingkan dengan Sg Buloh memang jauh beza la.Tapi itu untuk beli banyak. Saya beli 10 petak bersamaan 2 guni. Ingatkan ringan je, rupanya 10 petak pun dah cukup sarat untuk my viva to carry. Kalau beli 20 petak sure kena bawa dengan van.



Haaris terbongkang tido time ni.


Inilah rumput Philippine yang dibeli
Minta tawar harga sampai tokey pening ye kalau nak beli tu.



Sebelum tanam, tanah sekali lagi diratakan.Itupun masih tak sama.Yela, takkan nak pakai pembaris ukur kan.Agak agak nampak rata tu kira okla. Saya tak letak pasir. Biasa orang letak pasir untuk memudahkan pengaliran udara dan air.Tapi harap takde pasir pun boleh hidup. Pastikan sebelum tanam tu bacalah "Bismillahhirahmanirrahim..." Kepada Allah kita mohon pertolongan agar rumput karpet ini hijau, segar dan subur hedakNYA.




Penuh longkang dengan tanah.


Rumput siram pagi sekali..petang balik keje sekali


Baiklah, itu saja buat masa ini. Nanti saya update dalam 2 bulan dari tarikh ini. Tengok samada rumput hidup atau tak. Insyallah...






Thursday, September 19, 2013

Tun Abdul Razak Bukan Talibarut Jepun.

Saya terkejut apabila Bapa Pembangunan Malaysia Tun Abdul Razak Hussein di gelar pengkhianat dan talibarut Jepun apabila melayari internet dan FB. Mengapa hal begini boleh terjadi sedangkan Tun Razak adalah seorang yang amat cintakan agama, bangsa dan negara. Lebih menyedihkan lagi yang menyebarkan fitnah ini adalah daripada orang melayu islam sendiri.Hanya kerana pandangan politik yang berbeza maka habis segalanya diputarbelit semata untuk memburukkan maruah individu yang telah pun meninggal dunia ini.

Inilah gambar yang dijadikan "Modal" utama penabur fitnah tersebut.


Sangatlah menyedihkan kerna hanya dengan sekeping gambar sahaja.Maka mudah benar rakyat menghukum Tun Razak. Tanpa sebarang soal selidik maka terus dicaci maki dan dihina Tun Razak sebagai Pengkhianat dan talibarut.

Disini saya ingin menyatakan apa yang telah saya dapati apabila membaca beberapa sumber.

Apabila Jepun yang telah menanwan Tanah Melayu ketika itu mendapati bahawa Tun Razak seorang anak Melayu yang berpelajaran.Pihak berkuasa Jepun di Bentong telah mengambil Tun Razak untuk dilatih sebagai JURUBAHASA  dan dihantar ke Pusat Latihan Pegawai Kerajaan Jepun (Koa Kunrensjo) di Singapura bagi menjalani latihan indoktrinisasi selama enam bulan meliputi bahasa dan budaya Jepun.

Kemudia beliau ditempatkan menjadi pegawai paling kanan di Jabatan Propaganda Jepun di Kuala Lipis. Tun Razak bersama sahabatnya Ghazali Shafie (Tun).

Walaupun bekerja dengan Jepun.Tun Razak bukanlah berkhidmat sepenuh hati dan sukarela. Tun Razak dan Ghazali telah menyertai gerakan bawah anti Jepun - Japanese Malay Resistance Monement- Yang ditubuhkan oleh Yeop Mahidin yang merupakan pembantu kepada ayah Tun Razak di pejabat daerah Bentong. Gerakan ini dikenali sebagai Wataniah turut mendapat sokongan Sultan Pahang, Sultan Abu Bakar Riayadin Al-Mutasin Shah.

Tun Razak menggunakan jawatan yang diberikanoleh pihak Jepun dengan menyalurkan maklumat mengenai pergerakan tentera dan polis Jepun kepada Watanih melalui Ghazali dan individu tertentu. Antara maklumat yang diberikan oleh Tun Razak ialah jadual lawatan tentera Jepun mengutip padi daripada orang kampung supaya orang kampung dapat menyembunyikan padi mereka.

Tentu saja tugas ini amat berbahaya dan hanya sanggup dilakukan oleh mereka yang benar benar nekad dan berani untuk menentang Jepun. Silap langkah. Kapala kasi potong!

Pada tahun 1945 Wataniah telah menjalinkan kerjasama dengan Force 136 dan akhirnya Wataniah telah diserapkan ke dalam Force 136.

Jelas dinyatakan disini bahawa Tun Razak telah menjadi "Perisik" dalam pentadbiran Jepun. Ini adalah strategi yang sangat licik dan berani serta penuh risiko. 


FORCE136

Gambar dari kiri ke kanan:

BersilaLt Muda Mohammad Taib, Lt Muda Abdul Aziz Shamsudin.Lt Yakin Long, Lt Osmail Ismail,Lt Muda Mohd Zain Long.

Duduk:Lt Yaakub Hassan,Kapt Abdul Rahman Ismail(Ajutan),Kapt Ibrahim Ismail, Mejar Yeop Mahidin Mohd Sharih (Pegawai Pemerintah) Kapt Sulaiman Ismail, Kapt ABDUL RAZAK HUSSEIN.

BerdiriLt Mohamad Abdul Wahab, Lt Muda Ibrahim Abbas, Lt Muda Othman Jasi, Lt Muda Jaafar Haji Mohd Nor, Lt Muda Tengku Yunan Tengku Haji Daud, Lt Osman Ali, Lt Halimi Haji Sarbani, Lt Muda Abdul Satar Mat Dahan dan Lt Muda Alang Nasir.

Marilah kita sam sama menginsafi diri.Berhentilah menfitnah orang yang telah meninggal hanya kerana kepentingan politik.

*** Ghazali disini ialah Tun Muhamad Ghazali Shaffie

Wednesday, July 17, 2013

Teratak Kami : Dapur 2

Assalamualaikum.

Sambung balik pasal kabinet dapur, hari jumaat 5 Julai MK Metal datang pasang datang untuk siapkan kabinet sebelah atas.Itupun setelah ditelefon  berkali kali oleh puan isteri.






Plug Point Diturunkan




Tukang paip yang muncul tiba tiba






Hood tak pasang lagi sebab ukuran tak sama.Jadi terpaksalah tutup bahagian Hood tersebut.
Mk Metal ingatkan saiz 30cm (Standard). Tapi kami punya 36 cm.



Pasang Hood dan siap:)








Monday, July 1, 2013

Teratak Kami (08) Ruang Dapur

Assalamualaikum.

Ini kalilah entri pasal mengecat dan ruangan dapur .Alang alang bahagian ruang tamu dah colorful, kita tambah lagi keceriaan di bahagian dapur pulak.Mengecat ni mesti dibuat sebelum pasang kabinet gantung. 

Sebab kabinet dapur kami nanti adalah dalam konsep hitam merah. Maka warna yang terlalu gelap dan terang maybe akan menyerabutkan minda. Jadi untuk dapur, saya pilih warna Floral Peach by Nippon.  Jumlah cat ialah 3 liter.Tukang cat masih lagi Mr Hamdani.

Cat lebih yang ada kami minta Hamdani sapukan di bilik Haaris. Dapatlah sebelah dinding warna peach.

Proses Mengecat



Sokojap ajo kalau serahkan pada yang pakar, tak sampai 2 jam sudah siap.Kemas hasilnya.



Hari Jumaat  22 Jun lalu ada cina dari MK Metal datang pasang table top.Ukuran 17 kaki. L Shape.

Table Top in progres
(Sebelum di cat )








Table Top Complete





Hasilnya: Inilah warna Bahagian Dapur kami