Thursday, November 14, 2013

Ungkapan untuk isteri


Isteriku….
Aku tak pernah tahu jarak umur dan ajal kita
Tapi yang kutahu selalu
Aku ingin selalu disini
Bersamamu
Menjadi suamimu
Dan engkau adalah isteriku satu-satunya
Tak tergantikan
Hingga jannah tempat kita berkumpul lagi
Bersama anak-anak kita….
Maka ditengah laut kehidupan ini
Disaat tubuh bergoncang karena gelombang
Maka yang ada dimataku
Hanya burung Camar yang terbang
Sambil bertasbih…..

Monday, November 11, 2013

Teratak Kami (Awning)

Assalamualaikum..


Menjelang November maka musim tengkujuh pun bermula. Hujan turun mencurah curah membasahi bumi dan juga setiap kediaman dibawahnya. Teratak kami juga tidak terkecuali. Semestinya isteri tersayang akan menghadapi sedikit kesukaran dalam urusan cuci mencuci baju terutama bab mengering. Ditambah dengan kedudukan mesin basuh yang tidak dilindungi oleh atap. Saban hari berhuajn panas. Tindakan segera perlu diambil.

Sebenarnya memang dah lama kami nak pasang awning. Namun disebabkan kesuntukkan masa dan semestinya Bajet yang tak berapa nak ada (Gaji awal...). 2 Minggu lepas tengok jiran sebelah rumah pasang awning dibahagian belakang (dapur). So saya cubala tanya dia berapa kos dan no contact. Diberitahu kosnya adalah bawah RM1K. Boleh tahan juga murahnya. Kontraktor cina sebelum ni mintak RM1.8K untuk pasang awning.

Call Mr Awning (En Awe) Orang kelantan, suruh dia datang ukur, deal harga. Jadi.Kami ambik awning metal je, tak pakai la yang mahal macam polycarbonate tu.Tak kisahlah bising skit pun bila hujan.Siapa nak duduk kat luar rumah dengar bunyi hujan.Baik dok dalam rumah kan?

Sabtu 9 November 2013 awning dipasang. Inilah antara prosesnya.

Mula jam 11 pagi..Selesai Jam 730 Malam.













Bila dah pasang awning, air hujan dah tak jatuh dalam longkang macam yang asal. Maka masalah yang dihadapi kini ialah air bertakung pulak. Jiran sebelah dah kena awal awal. Siap order pulak batu bata untuk buat lantai. Next step ialah pasang pengalir air pulak. Hal rumah ni takde yang murah..semua ribu riban punya.

Sebarang pertanyaan berapa sekaki sila hubungi En Awe.:)


UPDATE 2 OKTOBER 2014

NO CONTACT UNTUK AWNING IALAH :0139743536 (AWE)