Friday, April 11, 2014

Suami Isteri Satu Pejabat

Assalamualaikum





Suami isteri satu pejabat. Apa pandangan anda dalam isu ini? Semestinya setiap perkara itu ada pro dan contranya. Jadi kali ini saya nak cuba beri pandangan berkenaan hal ini. Sama banyak ke arah pro atau lebih cenderung ke arah contra.Kita semua ada alasan masing masing.


PRO

Boleh Jimat Belanja

Perjalanan ke pejabat satu hala,secara tak langsung akan dapat menjimatkan kos petrol.Ini salah satu untungnya bila sepejabat.Dengan faktor kos hidup dan minyak yang semakin meningkat.Perkara ini secara tak langsung akan memberikan keuntungan dan faedah kepada pasangan suami isteri tersebut.

Boleh plan jadual tugas & kerja

Sebab satu pejabat, maka urusan kerja boleh dirancang dengan baik.Samada dalam isu nak cuti atau bebanan kerja.Kalau ada kena pergi kursus, maka dah tau awal dan boleh buat perancangan. Boleh juga saling nasihat menasihati jika nampak pasangan terlalu leka.

Gaji Naik

Kalau ada kenaikkan gaji maka keduanya akan menerima imbuhan dalam masa yang sama.

Masa bersama lebih banyak

Masa yang ada dapat dimanafaatkan untuk mengukuhkan lagi hubungan antara suami isteri terutama apabila salah seorang mempunya tempaT untuk berkongsi masalah dan perasaan dimana pasangannya juga melihat dan memahami apa yang terjadi. Ianya juga boleh meningkatkan motivasi antara pasangan.

CONTRA

Kes Emergency/Cuti : Keduanya missing.

Jika pasangan ada emergency, kebiasaannya keduanya akan cuti.Bukan saja emergency, tapi jika berkaitan dengan nikah kawen saudara mara. Dan jik ambil cuti maka kedunya biasanya juga akan ambil cuti. Bayangkan jika keduanya ambil cuti 1 minggu. Organisasi akan missing 2 pekerja.

Conflict of Interest

Kerja satu pejabat, different level.Secara tak langsung akan wujudkan conflict of interest.Imposibble manusia boleh act profesional sepanjang masa. Imagine kalau suami bos dan kena keluar memo untuk warning/complain isteri pasal kerja.haru.(vice versa).

Jika pasangan ada conflict dengan rakan pasangan mereka.Hmmm...atau sesama mereka. tentu rumit juga kan.

Sikap setengah individu mungkin berbeza ketika di rumah dan berlainan ketika di pejabat.Dapt ke pasangan menerima keadaan ini?

Organisasi bankrupt

Risiko bankrupt ni mungkin lebih kepada swasta.Jadi jika suami isteri kerja satu company.Maka risiko kehilangan sumber pendapatan amatlah tinggi.Tapi dalam kerajaan pun mungkin juga (luar negara).


Ini adalah sedikit pandangan daripada saya.Tapi bagi mereka yang alami sendiri semestinya anda punya cara sendiri yang terbaik dalam menjalani kehidupan berumahtangga dan kehidupan di pejabat. Bagi saya sebenarnya saya agak kurang selesa.itu saja.













Monday, April 7, 2014

NewBorn: Muhammad Eimran Iskandar

Assalamualaikum



Tarikh              : 21 Mac 2014 bersamaan 19 J'Awal 1435 ( Jumaat)
Masa               : 6:34 petang    
Tempat            : Kamar Bersalin 2,Hospital Melaka

Pada ketetapan itu alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT tuhan penguasa sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah SAW. lahirlah putera kedua kami yang dinamakan Muhammad Eimran Iskandar Bin Zaidi.

Saya masih diberikan peluang untuk menemani puan isteri ke kamar bersalin.Menyaksikan sekali lagi perih jerih pengorbanan seorang isteri dan ibu berjuang melahirkan seorang insan ke muka bumi ini.Namun untuk kali kedua ini isteri lebih tenang.

Eimran dilahirkan dengan berat 3.35 kg.Lebih berat dan besar berbanding abang dia  Harris 2.95kg. Alhamdulillah juga semua staf yang terlibat dalam kelahiran Eimran adalah staf wanita (kecuali saya).Allah SWT memakbulkan doaku agar aurat puan isteri terpelihara.

Sebaik sahaja Eimran lahir,dia dibersihkan dan pada masa itu juga saya disuruh untuk ambil wudhuk sebelum menazan dan iqamahkan Eimran. Jururawat menunjukkan arah kiblat dan menyerahkan baby pada saya.Alhamdulillah.

Puan isteri bermalam di hospital bersama baby


Esok petang puan isteri dibenarkan pulang.Sebelum check out, nurse memberikan beberapa taklimat berkenaan cara penjagaan bayi.Penerangan yang diberikan sangat jelas dan bermanafaat.Sebelum keluar, pengawal pemeriksaan turut memriksa bayi.Ini adalah antara prosecur yang pertama kali saya lalui.Di hospital swasta tidak pula demikian.Inilah buktinya ketelitian Hospital dalam memastikan segalanya selamat dan baik.Kes kehilangan, kecurian dan pertukaran bayi bukanlah sesuatu yang asing.Tahniah kepada para pengawal Hospital Melaka wad bersalin.



Kos bagi keseluruhan rawatan bersalin isteri saya ialah:



Terima kasih & Syukur  atas bantuan Allah SWT dalam memudahkan segala urusan kelahiran ini.