Wednesday, July 15, 2015

Melayu Dan Perpecahan



Pecahan Bagi Kumpulan Politik  Melayu 2015
  1. Melayu UMNO (Team DSNR)
  2. Melayu UMNO ( Team Tun M)
  3. Melayu PKR
  4. Melayu PAS
  5. Melayu PASMA
  6. Melayu DAP
  7. Melayu Gerakan Harapan Baru.




Adakah pecahan ini akan dapat mengukuhkan dan menguatkan Agama Islam dan Bangsa Melayu?






Pihak manakah yang akan mendapat keuntungan daripada pecahan ini?






Fikirkanlah wahai Bani Melayu Islam



Monday, July 13, 2015

Service 10K Mileage Preve CFE

Hari Raya Eidulfitri 1436 bakal menjelang beberapa hari saja lagi. Jadi, adalah menjadi tanggungjawab seorang ketua keluarga untuk memastikan kenderaan berada dalam keadaan baik untuk mengharungi perjalanan balik kampung.




Service 10K Mileage Preve CFE

Pusat Service: Proton Edar Bachang,Melaka.

ITEM

Engine Oil : Syntium 3000 SN 5W-40 4l (RM 225.00)



Oil Filter : RM11.80

Gasket,Drain Plug : RM3.02

Labour : RM0.00

Free Gift :8liter Cooler Box. (Memang tengah promosi)

TOTAL:RM 253.55 (GST RM14.35) 
                                                                 






Seterusnya adalah alignment dan balancing tayar kereta.

Nak buat di Service Centre takda kemudhan disediakan. So buat kedai tayar di luar 
(Tidak void warranty) 

TOTAL:RM 54.00(+GST) 

Alignment

Alignment ni istilah teknikalnya...car/handling/suspension geometry setting.
dimana dua tayar di depan diselaraskan untuk sama rata masa driving (maksudnya lurus kedepan) dan tayar belakang pula sama lurus dengan tayar depan supaya serentak semasa on the road. Kalau allignment lari,buat lah balik allignment . Cuma allignment ni bergantung pada steering rack. Adalah disarankan setiap 3,000 - 5,000 km buat alignment sekali.

Balancing

Balancing pula imbangan tayar beserta rim. ini nak make sure putaran tayar beserta rim ini adalah seimbang pada paksi putarannya (pada hub tayar).Kalau rim keluar kilang memang ok...cuma tayar ada tolerance pembuatan. so, kena buat balancing. Over the time pun kena buat juga sebab tayar dah lusuh...luar dan dalam tak sama kadar hausnya. Balancing tayar ni disarankan setiap enam bulan.
 



Boleh minta pekerja untuk tembak segala debu dan karat-karat yang ada guna pam angin. Pastikan juga tayar di rotate (tukar posisi,yang dua belakang letak ke hadapan) untuk memanjangkan hayat tayar. rajin-rajinkan diri juga berbual dan bertanya pada pekerja untuk knowledge.

*Sedikit tips, kereta baru (bawah 1 tahun, tidak pernah kemalangan atau terhentak lubang kuat) TIDAK PERLU tukar Nut Chamber.



Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada pengguna Proton Preve dan pembaca semua.Jika ada pembaca mempunya info dan pengalaman lain, amatlah saya alukan untuk kita sama-sama kongsi dan beroleh ilmu.