Monday, December 28, 2015

Service Ke - 3 Proton Preve CFE

Assalamualaikum dan Hi 

Akhir tahun adalah musim percutian.Samada balik kampung atau membawa keluarga bercuti ke mana-mana lokasi percutian.Tapi pastikan kenderaan kita dalam kondisi yang terbaik untuk menempuhi perjalanan.

Sudah tiba masa untuk service kali ketiga.Walaupun milleage tak sampai 20,000 KM lagi 
(Dalam 17,561km), tapi ikut masa kena service sebelum 11 Januari 2016. So, amik masa yang ada untuk lakukannya.




Preve CFE servis 20K (3rd servis)

1-Shell Helix Ultra 5w-40 =RM233.02
2-Oil Filter-MMC =RM35.00
3-Gasket plug oil drain =RM3.02
4-Labour =RM0.00
5-GST =RM16.26

TOTAL =RM287.30

Pusat Service GT ONE,Melaka.

Sebelum ini saya gunakan minyak enjin syntium 3000 (5W-40) dan amat berpuas hati.Unutk servive ketiga SC GT One tiada stok untuk minyak enjin yang  sama.Namun rekemen dari pusat service ialah Shell Helix Ultra 5w-40 atau Syntium 7000.Mengenangkan perjalanan jauh dan kos yang terhad,Maka tak dapat la lagi nak merasa Syn 7000.


 Boleh cek originaliti minyak enjin shell




Lebih menarik lagi bila balik singah di Tesco Cheng nampak yang ni:)




SC juga offer untuk buat aligment, tapi RM60.00. Buat kat luar jimat sket:)


Ruang menunggu Customer


Service Assistant dah siapkan next service punya estimate bajet dalam buku service.Very nice.
Assalamualaikum semua

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Assalamualaikum semua

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Wednesday, December 16, 2015

Membawa Minyak Enjin Sendiri ke Service Centre Proton

Assalamualaikum semua

Bolehkah kita Membawa Minyak Enjin Sendiri ke Service Centre Proton?







Saya pasti ramai yang masih mencari jawaban yang tepat berkenaan hal ini.Sebabnya tentulah pelbagai.
  1. Nak cuba buat perbandingan setiap minyak enjin yang ada pada pereve.
  2. Harga minyak enjin di SC lebih mahal berbanding diluar.
  3. Minyak enjin di SC terhad pada satu jenis sahaja.
  4. Dan lain-lain.
Kita yang beli kereta baru semestinya sangat concern dengan SYARAT JAMINAN/WARRANTY yang diberikan oleh pihak Proton dan tidak mahu ianya terbatal atas kesilapan dan ketidakfahaman kita berkenaan hal ini.
Tempoh jaminan jika tak silap saya ialah selama 36 bulan.(Boleh rujuk buku jaminan/manual).

Saya telah ajukan perkara ini ke Pihak Proton  di FB rasmi (https://www.facebook.com/ProtonCarsOfficial/?fref=ts) mereka  dan ini adalah jawaban yang diberikan.


Point Utama yang diberikan oleh Proton ialah asalkan perkakasan dan minyak enjin itu DARIPADA SC dan mengikut gred API ditetapkan ianya tidak akan membatalkan jaminan yang diberikan. Walaupun minyak enjin yang ditawarkan tidak semestinya daripada Petronas Syntium.

Dan warranty akan terbatal jika minyak enjin yang digunakan bukan daripada pihak SC walaupun pelangan membeli minyak enjin tersebut daripada stesen minyak/pengedar yang dilantik oleh syarikat minyak enjin tersebut.(Lampirkan resit pun tak jalan)

Sehingga kini,sepengetahuan saya. Pihak SC hanya menawarkan dua jenis minyak enjin iaitu daripada Petronas dan Shell.Dan untuk Petronas, mostly syntium 1000 yang dijual.Jika nak pakai syntium 3000 dan 7000 cooltech.Bergantung pada SC tertentu yang ada minyak enjin tersebut.

Namun demikian, dinyatakan juga yang SC tetap akan menerima minyak enjin yang dibawa oleh pengguna.Walau begitu ianya tidak akan tercatat dalam resit dan sistem komputer mereka.Apabila berlaku sebarang kerosakan pada enjin anda dalam tempoh jaminan.Proton akan menyemak kembali rekod service anda.Bila didapati tiada dalam sistem.Maka panjang cerita kalau nak buat tuntutan.

Setakat ini saya dah gunakan 2 jenis minyak enjin (Tak termasuk minyak enjin ketika mula terima kereta) iaitu Syntium 1000 dan Syntium 3000 Cooltech. Next service untuk 20Km nak cuba Syntium 7000 pula.

Apapun, boleh rujuk kepada buku jaminan yang disertakan bersama kenderaan anda untuk lebih jelas tentang perkara ini.Dan jika masih tak berpuas hati.Boleh hubungi mereka terus untuk dapatkan penjelasan.
Semoga info ini dapat dijadikan panduan oleh anda semua. Sebarang kesilapan harap dapat ditegur.Jika ada tambahan info amat dIalukan.

Wednesday, July 15, 2015

Melayu Dan Perpecahan



Pecahan Bagi Kumpulan Politik  Melayu 2015
  1. Melayu UMNO (Team DSNR)
  2. Melayu UMNO ( Team Tun M)
  3. Melayu PKR
  4. Melayu PAS
  5. Melayu PASMA
  6. Melayu DAP
  7. Melayu Gerakan Harapan Baru.




Adakah pecahan ini akan dapat mengukuhkan dan menguatkan Agama Islam dan Bangsa Melayu?






Pihak manakah yang akan mendapat keuntungan daripada pecahan ini?






Fikirkanlah wahai Bani Melayu Islam



Monday, July 13, 2015

Service 10K Mileage Preve CFE

Hari Raya Eidulfitri 1436 bakal menjelang beberapa hari saja lagi. Jadi, adalah menjadi tanggungjawab seorang ketua keluarga untuk memastikan kenderaan berada dalam keadaan baik untuk mengharungi perjalanan balik kampung.




Service 10K Mileage Preve CFE

Pusat Service: Proton Edar Bachang,Melaka.

ITEM

Engine Oil : Syntium 3000 SN 5W-40 4l (RM 225.00)



Oil Filter : RM11.80

Gasket,Drain Plug : RM3.02

Labour : RM0.00

Free Gift :8liter Cooler Box. (Memang tengah promosi)

TOTAL:RM 253.55 (GST RM14.35) 
                                                                 






Seterusnya adalah alignment dan balancing tayar kereta.

Nak buat di Service Centre takda kemudhan disediakan. So buat kedai tayar di luar 
(Tidak void warranty) 

TOTAL:RM 54.00(+GST) 

Alignment

Alignment ni istilah teknikalnya...car/handling/suspension geometry setting.
dimana dua tayar di depan diselaraskan untuk sama rata masa driving (maksudnya lurus kedepan) dan tayar belakang pula sama lurus dengan tayar depan supaya serentak semasa on the road. Kalau allignment lari,buat lah balik allignment . Cuma allignment ni bergantung pada steering rack. Adalah disarankan setiap 3,000 - 5,000 km buat alignment sekali.

Balancing

Balancing pula imbangan tayar beserta rim. ini nak make sure putaran tayar beserta rim ini adalah seimbang pada paksi putarannya (pada hub tayar).Kalau rim keluar kilang memang ok...cuma tayar ada tolerance pembuatan. so, kena buat balancing. Over the time pun kena buat juga sebab tayar dah lusuh...luar dan dalam tak sama kadar hausnya. Balancing tayar ni disarankan setiap enam bulan.
 



Boleh minta pekerja untuk tembak segala debu dan karat-karat yang ada guna pam angin. Pastikan juga tayar di rotate (tukar posisi,yang dua belakang letak ke hadapan) untuk memanjangkan hayat tayar. rajin-rajinkan diri juga berbual dan bertanya pada pekerja untuk knowledge.

*Sedikit tips, kereta baru (bawah 1 tahun, tidak pernah kemalangan atau terhentak lubang kuat) TIDAK PERLU tukar Nut Chamber.



Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada pengguna Proton Preve dan pembaca semua.Jika ada pembaca mempunya info dan pengalaman lain, amatlah saya alukan untuk kita sama-sama kongsi dan beroleh ilmu.


Monday, June 22, 2015

Memilih Medical Card

Assalamualaikum

Saya ingin kongsikan pandangan mengenai keperluan Insuran dalam kehidupan kita. Saya yakin setiap dari kita memahami apa itu insuran. sebab hampir setiap perkara yang melibatkan kewangan kebanyakan kena insuran.Kalau kita buat Personal loan, beli kereta, beli rumah, beli tanah,buka kedai dll.Semuanya kena ada insuran.

Tapi untuk kali ini saya ingin kongsikan berkenaan Insuran Medical Card (MC). Apa itu Medical Card?

Medical Card = Medical Card merupakan satu medium dimana  membolehkan anda mendapatkan rawatan terbaik di hospital swasta selain di Hospital Kerajaan. akan membantu menyelesaikan bil hospital anda yang besar.

Alhamdulillah, kedua anak saya Haaris dan Eimran telah punyai Insuran Medical Card. Sejak mereka lahir terus saya buatkan. Inilah antara persediaan yang saya sediakan utuk mereka. Dan Alhamdulllah, Haaris yang pernah warded akibat demam panas telah dapat merasa claim pertama elaun warded.




Jadi yang tinggal sekarang hanyalah saya dan puan isteri yang masih tiada MC.Sedangkan kami adalah lebih utama (Sumber pendapatan utama keluarga). Jadi beberapa minggu lepas saya betul-betul meneliti setiap satu pelan MC dari pelbagai syarikat Insuran. Adalah amat penting untuk kita mengkaji, menyelidik dan memahami apa yang ditawarkan oleh polisi insuran yang hendak kita langgan. Ianya bukan pembayaran untuk jangka masa pendek.

Dari apa yang saya dapati terdapat 2 bentuk insuran  MC yang paling comon pada masa kini iaitu:

1- Polisi berbentuk  Stand Alone
2- Polisi berbentuk Investment

Apa itu Polisi berbentuk  Stand Alone

Medical card jenis ni selalunya harga yang ditawarkan adalah MURAH. Kadang-kadang presentation yang dibuat oleh ejen-ejen yang menjualnya menunjukkan ianya sangat MURAH. Ianya adalah medical card semata-mata di dalam satu polisi dan tiada manfaat lain yang boleh dimasukkan.

Apa itu Polisi berbentuk Investment
Medical card jenis ini kebiasaannya dijadikan sebagai rider/ manfaat ke dalam polisi utama. Polisi utama ini selalunya ialah investment-linked. Jadi anda boleh beli polisi biasa dan attached sekali medical card ke dalam polisi tersebut.
Anda boleh pilih sama ada anda nak atau tak nak medical card ini. Ikut keperluan anda.Untuk lebih detail mohon Google:)
Apakah faktor-faktor yang perlu diberikan perhatian untuk menentukan jenis Plan MC. Saya dapati maklumat daripada blog ini sangat menarik. Anatar faktor tersebut ialah.
KENALPASTI RISIKO SENDIRI
Untuk pilih medical card ni, saya bukan ikut bulat-bulat apa yang ejen propose. Tapi saya pilih berdasarkan risiko sebenar kami sekeluarga. Ejen propose ikut ‘standard’ pelan syarikat, tapi kita kena match keperluan kita sendiri. Ejen nak close sales jer sebab itu pendapatan mereka. Samada pelan tu ‘fit’ dengan keperluan kita, itu bukan masalah ejen. Masalah ejen mana-mana bisnes sekalipun ialah dapat close sales atau tak. Itu jer.
Jadi kita sendiri mesti bijak pilih produk. Bila ejen nak jumpa saya, saya cakap siap-siap, apa jenis cover yang saya nak, dan berapa jumlah setiap cover. Kalau ejen syorkan produk itu, produk ini yang tak kena dengan risiko saya, minta maaf, saya akan tolak ketepi. Kalau ejen syorkan SAVING, minta maaf, bagi saya satu kesilapan kalau saya simpan duit dalam takaful sebab saya akan rugi banyak untuk bayar “wakalah fee” berbanding nilai saving sebenar.
Untuk pilih medical card, ini antara faktor yang saya consider:
Harga Bilik Semasa
Harga wad yang kita pilih, mesti ‘match’ dengan kadar harga wad hospital area kita tinggal. Kalau ambil harga wad murah, kita cuma boleh masuk hospital-hospital yang lebih murah dan kualiti perubatan juga lebih rendah. Saya perhati, kalau duduk di Lembah Klang ni, harga wad RM250 sehari tu kira ok.
Kalau ambil harga wad cuma RM150, sedangkan harga wad sebenar RM250, maka kita kena bayar sendiri extra RM100 sehari. Kalau masuk wad 10 hari, maka kita kena keluarkan duit sendiri RM1,000!
Kalau cek harga bilik wad hospital KPJ (rangkaian hospital swasta terbesar di Malaysia), RM250 tu boleh dapat bilik single yang biasa, bukan premium. Persoalannya, perlu ke ambil bilik single? Meh renungkan point saya seterusnya.
Harga Bilik Tahan Inflasi
Bagi saya, ambil harga wad single SEKARANG ini bukan soal luxury, tapi kita nak medical card kita bertahan lama. Kalau sekarang ni RM250 tu boleh dapat wad bilik single, cuba bayangkan 10 tahun atau 20 tahun akan datang, agak-agak bilik wad macam mana yang kita boleh duduk dengan harga RM250?!
Saya rasa kalau bernasib baik, 20 tahun akan datang harga tu cuma boleh duduk wad 4 katil jer. Silap-silap wad 4 katil pun masa tu harganya RM400 sehari. Kita kena top-up lagi RM150 sehari.
Cuba bayangkan siapa ambil medical card yang harga wad cuma RM150. Saya rasa 10 tahun akan datang, kad tu tak cukup untuk cover harga wad hospital-hospital di Lembah Klang. Nanti rugi jer bayar takaful.
HAD TAHUNAN
Agak-agak kalau ambil cover RM60,000, cukup tak cover kos perubatan lagi 10 atau 20 tahun akan datang? Jadi jangan ambil cover yang terlalu murah. Mahal sikit tak apa, tapi ia bertahan lama. Mungkin kita rasa bayaran hari ni mahal, tapi nilai yang kita bayar tu kita akan rasa kecil 10 tahun akan datang.
Untuk kami suami isteri, saya ambil cover tahunan sekitar RM165,000. Mudah-mudahan, 10 – 20 tahun akan datang kad ni masih relevan untuk cover at least sebahagian besar kos perubatan masa tu, insyaAllah.
HAD SEUMUR HIDUP
Had seumur hidup ni pun penting. Kalau ambil had tahunan RM100,000, tapi had seumur hidup cuma RM300,000, seolah-olah kad tu boleh pakai cuma 3 tahun kalau kita kena musibah. Dalam banyak-banyak takaful, yang paling menarik perhatian saya ialah Medical Card (stand-alone) AIA Takaful yang tiada had seumur hidup! Berbeza dengan medical card takaful lain yang boleh dikatakan semuanya ada had seumur hidup.
Yang mana penting, had tahunan atau had seumur hidup? Bagi saya, pertama sekali ialah had tahunan. Dan yang keduanya had seumur hidup.
Jangan keliru, ejen suka sangat sebut angka yang besar-besar. Contohnya medical card ni cover RM500,000. Biasanya, itu had seumur hidup. Kalau had tahunan cuma RM60,000 jer, kalau kita jatuh sakit, bila habis had tu, kita terpaksa keluar dari hospital swasta walaupun had seumur hidup masih berbaki RM440,000! Dan saya pernah ada kenalan yang terpaksa diberhentikan rawatan di hospital swasta sebab had tahunan dah habis! Jadi kena faham perkara ni kalau ambil Medical Card.
HARGA CARUMAN PALING SESUAI
Dan yang terakhir, barulah consider caruman. Kesilapan ramai orang ambil takaful ialah dia fikir berapa caruman yang dia mampu bayar. Samada polisi yang dia ambil tu cukup cover atau tak, dia tak pernah ambil tahu. Yang dia tahu, dia dah cover RM500,000! Apa yang ada dalam RM500,000? Cover kemalangan diri? Cover sakit kritikal? Cover masuk wad hospital? Ataupun cover kematian dan kecacatan kekal? Itu semua jenis cover berlainan, dan harganya juga berlainan.
**Maklumat diatas saya dapati daripada http://www.mohdzulkifli.com/2014/07/pertimbangan-memilih-medical-card-terbaik.html. Sangat bermanafaat dan membantu.
Faktor tambahan lain antaranya ialah
Kos Rawatatan Kanser Pesakit Luar serta Kos Rawatan Dialisis buah pinggang pesakit luar. Ada syarikat yang mengasingkan had rawatan pesakit luar daripada had tahunan, contohnya dengan mengehadkan kos dialysis sehingga RM30,000 saja. Jadi, Klaus ini tersangat penting kerana ramai yang menghidap sakit buah pinggang perlukan rawatan melebihi RM30,000 setahun untuk dialysis. - 
Sumber:http://ahmadhumaizi.com/takaful/panduan-memilih-medical-card/
Selepas membaca dan mempertimbangkan aspek-aspek berkenaan. Saya dan isteri juga memilih Medical Card (stand-alone) AIA Takaful. Cover RM125K setahun dan tiada had umur. Dan Insya Allah semoga inilah pilihan yang tepat buat kami.
Cara pembayaran yang saya pilih ialah deduct bulanan melalui akaun simpanan.Satu perkara lagi, Isteri saya adalah penama utama untuk pelan ini sebab umur dia muda pada saya. Jika guna nama saya, had umur dah nak dekat:)

Semoga artikel ini memberi manafaat untuk semua.


Monday, April 6, 2015

Service 1000km Pertama Proton Preve

Assalamualaikum

Saya ingin berkongsi info dan pengalaman berkenaan service 1000km pertama Proton Preve. Sebagaimana yang tercatat dalam buku waranty pemilik kereta preve, tak kisahlah samada CFE atau IAFM, kita kena hantar service mengikut Kilometer/Masa yang ditetapkan.

First service saya adalah di Pusat Service Proton Edar di Bachang, Melaka.


BUAT APPOINMENT

Jika nak service pada hari minggu (Sabtu/Ahad), maka seeloknya buatlah temujanji.Ini untuk kebaikan kita juga. Hari minggu adalah hari tumpuan sebab inilah masa yang ada untuk mereka yang bekerja terutamanya. Appointment kami adalah pada jam 11:00 pagi. Sila hadir tepat pada masa yang dipersetujui sebab jika anda lebih dari 15 minit. Maka Pihak SC akan proceed to next Customer. So anda kena tunggula. Alhamdulillah, kami tiba pada jam 10:35.Jumpa dengan kerani bertugas dan maklumkan dah buat appoinment. Ketika kami sampai memang dah ramai customer menunggu giliran dan tepat jam 11 pagi , kami dipanggil oleh service advisor untuk diberikan penerangan tentang apa yang perlu dalam service pertama.

APA YANG PERLU DIGANTI/TUKAR

1-Minyak Enjin 
Bagi CFE sila gunakan Fully Synthetic.Pada mulanya kami direkomenkan guna semi synthtetic
(Syntium 800) tapi sebab dapat advice daripada owner preve  kami bagitau yang kami prefer Syntium 1000. Tapi kalau pakai semi syn pun tak mengapa untuk 10000km pertama.


*** Ada yang kata syn3000 lagi ok, tapi terpulang la pada poket masing-masing. Cuma tak pasti samada SC sediakan ke tak syn3000.



2-Oil Filter
3-Gasket Drain Plug





SERVICE PERCUMA

Proton menawarkan Service Percuma sebanyak 3 kali. Service percuma ini hanyalah untuk LABOUR CHARGE/UPAH BURUH. BUKAN PERKAKASAN/BARANG. Saya dimaklumkan pada petugas disitu, kalau labour charge  kena RM66.

Boleh rujuk di M/S 14 buku warranty jika ada sebarang keraguan.






KOS

Kos keseluruhan bagi service 1000KM pertama Proton Preve CFE Premium saya ialah RM 228.47 (termasuk 6% GST OK:)


KESELESAAN DAN LAYANAN PUSAT SERVICE

Alhamdulillah, Pusat service Proton di Bachang, Melaka ini selesa dan layanan daripada staf mereka juga sangat bagus (my first impression). Dengan begitu ramai customer mereka masih sedia menjawab soalan daripada pengguna.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada pengguna Proton Preve dan pembaca semua. Insya Allah service seterusnya saya akan cuba di Sevice Center yang lain pula. Baru sedap buat perbandingan.

Jika ada pembaca mempunya info dan pengalaman lain, amatlah saya alukan untuk kita sama-sama kongsi dan beroleh ilmu.

   









Friday, April 3, 2015

Memilih Jentera Baru untuk Keluarga 2015

Assalamualaikum

Sudah agak lama saya memikirkan untuk membeli kenderaan baru, memandangkan faktor kereta kesayangan (VIVA SX 1.0) yang bersama sejak 2007 semakin lesu dan pertambahan ahli keluarga dan juga faktor jarak (Balik kg ke Terengganu dan Pahang).Tak masuk lagi travel bila saudara mara buat majlis kawen atau kenduri.

Namun, membeli kereta bukan seperti membeli basikal pixie,ikan di pasar atau Handphone.Segala bentuk pengiraan faktor kewangan perlu diambil kira. Maklumlah, saya bukanlah dari level orang mewah (dan bukan juga orang susah, kalau susah takde langsung kemampuan nak beli kereta)

Nak beli kemudian tangguh, Nak beli kemudian tangguh, Nak beli kemudian tangguh = 25x

Setelah menangguhkan pembelian hinga 25 kali (sampai isteri bosan dah bila ajak bincang pasal kereta baru, belinya tak juga), maka yakinlah saya bahawa keputusan membeli kereta baru ini dah sampai tahap perlu. Kenapa? Bila kita nak beli sesuatu dan ianya  boleh ditangguhkan,maka ianya tidaklah terlalu perlu. Itu antara tips yang saya dapat dalam blog pengurusan kewangan. simple dan senang dipraktikan.

Kawan-kawan : Beli kereta Jepun, second hand pun takpe janji > (Honda, Toyota, Nissa , Mazda)

Saudara mara : Amik MPV, senang nak bawa anak dan barang

Tapi bank balance dan keinginan saya masih jadi faktor utama:)

Akhirnya saya telah buat listing perkara yang perlu saya beri perhatian jika nak beli sebijik lagi kereta.Dan ianya hanyalah pandangan peribadi ikhlas dari saya tanpa niat nak bias atau mempertikaikan pandangan orang lain.

KEMAMPUAN

Saya baca  perbincangan dari beberapa blog yang cerita pasal pro dan cont pembelian kereta. Sekadar untuk menambah  pengetahuan dalam membuat keputusan. Sangat informatif.

Kemampuan disini semestinya yang saya maksudkan ialah aspek kewangan. INI ADALAH ELEMEN PALING UTAMA. Kita boleh sembang apa saja dan jenis/jenama kenderaan yang nak dibeli,tapi kalau kewangan sempit, setakat sembang ajelah.

Perbincangan dengan isteri kami bersetuju untuk kereta sekitar 60K-80K Sahaja. Dan bayaran bulanan mesti tidak melebihi bayaran pinjaman perumahan .Rasa macam tak berbaloi untuk bayar kereta melebihi bayaran rumah sebab rumah lagi utama.So its must be below RM8++.

Nilai interest yang dikenakan oleh bank pun kena tengok gak.

Keputusan : Ambil mesin kira, tekan sana, tekan sini, termenung, solat istikarah.Jawabannya adalah Ukur baju di badan sendiri. Kita yang akan menangung selama 7/9 tahun.

BARU vs TERPAKAI

Dengan range RM60-80k, pilihan samada kereta terpakai atau baru.

Kereta Baru : Honda City, Nissan Almera, Nissan Livina, Proton Exora,Preve Perodua Alza,MyVi, Mitsubishi Attrage antara yang boleh dimiliki.

Kereta terpakai semestinya tiada masalah pilihan, sebab banyak sangat, surf saja dalam Mudah.com.my dan pilih ajela.

Dalam second hand car ni memang banyak  kereta yang jadi idaman, civic FD, Altis, Mazda 3..memang pening nak pilih.Cuma kekurangan dia adalah. Semua yang diidamkan tu dah berusia more than 5 year. Memang ramai kata takpe, tahan sebab imported. Tapi semua tu tak menjamin apa-apa.Saya juga yang kena tanggung jika berlaku sebaliknya.Kan?

Keputusan : Kereta Baru...Baru puas hati. Segala kerosakan adalah bawah diri sendiri dan semestinya dengan adanya warranty beri sedikit senyuman walau tak dapat kereta yang diidamkan.


SEDAN vs MPV

Ok, my Viva adalah kereta kompak. Jadi adalah tidak praktikal untuk saya teruskan dengan kompak. Jika pilih MPV, memang berbaloi sebab ruang yang luas dan selesa. Proton Exora dan Alza serta Livina 2nd adalah dalam range harga.Sedan pulak kira ok, sebab famili saya baru 4 orang (tak fikir lagi long term ke?)

Keputusan : Dalam hal ini saya akui saya lebih cenderung kepada keinginan hati. Maybe ramai yang tak setuju, tapi begitulah, im human . So its Sedan.


IMPORT vs TEMPATAN

Ada orang mengangap kereta ini hanyalah satu jentera yang membawa kita dari Poin A ke poin B. Asalkan selamat dan selesa cukuplah. Tapi bukan semua begitu, kereta bagi setengah orang sebagai simbol kejayaan dalam hidup

Kereta import memang jadi idaman, dengan reputasi dan mentaliti kebanyakan rakyat marhein Malaysia bahawa kereta  import bagus memang tak dapat disangkal lagi. Sebut saja jenama H dan T memang semua punya impian untuk memiliki. Ditambah pula jenama Korea (Kimchi Car) dan kerata Eopah (Conti Car) yang kini menguasai pasaran. Saya sendiri pun teringin.

Kereta tempatan dengan label P1 & P2 (Proton dan Perodua) juga tak kurang hebatnya. Makin banyak improvement berbanding dulu.Walaupun tidak se gah kereta import, tapi tidaklah hina sangat. Dan kebayakkan kereta local ini dalam range harga mampu milik. Kita boleh nampak, walau pengutuk kereta tempatan ni sentiasa ada, tapi kereta local jugalah yang banyak menyusur kat atas jalanraya pada masa kini. Saya tak suka masukkan isu politik bila sembang pasal kereta. sebab bukan semuanya dalam hidup ini politik.


PERBINCANGAN

Inilah faktor lebih penting dari semua faktor diatas.
Beli kereta ni memang dilihat seolah diputuskan oleh lelaki/ ketua keluarga sahaja.Jangan buat macam tu bang, keputusan yang melibatkan kewangan keluarga selama 7-9 tahun berhutang dengan bank ni seeloknya kita bawa berbincang, Beli kereta ni akan bagi kesan jangkamasa panjang. dengan segala kos bahan api, barangan keperluan harian anak, makan minum dan bil utiliti.Panggil isteri dan mintak pendapat saudara mara serta rakan-rakan kita.Lepas tu baru cantik kita buat keputusan.Buat keputusan tu nanti jangan buat berdasarkan pilihan orang lain.Pastikan ianya pilihan kita.Pandangan mereka kita hargai.
.

Keputusan : seperti dibawah sekali:)


.
.
.
.
.
.
.
.

Alhamdulillah,
Jadi, inilah jentera baru yang saya & isteri  pilih untuk kenderaan kami dari point A ke Point B.Selepas menimbangkan faktor-faktor diatas.Inilah yang terbaik buat kami.Insya allah. Memang ada pro dan kontra pasal jentera ini. Kami berdoa semoga denga memiliki  jentera ini ianya dapat memberikan manafaat kepada keluarga kami.


Tahu tak kereta apa ni:)

Saya akan update tentang jentera ini dalam artikel seterusnya.

Terima kasih sudi membaca.


Wednesday, March 18, 2015

MISI BANTUAN BANJIR DI KELANTAN


Tarikh : 9 - 12 Januari 2015

Lokasi : Kota Bahru, Kelantan Darul Naim



Alhamdulillah, saya berpeluang menyertai Misi Bantuan Kemanusian UTeM bagi membantu mangsa banjir yang melanda di negeri Kelantan.(memang kelantan sangat dekat di hati saya sebab pernah belajar di sana selama 3 tahun, UiTM Machang.)

Bertolak pada malam 8 hb dari tempat berkumpul di Masjid Sayyidina Abu Bakar UTeM. Perlepasan dilakukan oleh Ybhg Dato Naib Canselor.Misi Bantuan Banjir ini disertai oleh staf dan pihak luar seramai lebih kurang 70 orang.Kami menginap di Wisma Pengakap, Kem Kijang, Pantai Cahaya Bulan (PCB).

Selain UTeM, terdapat banyak lagi agensi kerajaan, swasta dan NGO yang saya lihat turut memberikan bantuan kepada mangsa banjir. Atas dasar kemanusian dan kasih sayang sesama manusia dengan mengenepikan perbezaan agama, bangsa dan fahaman politik.

Menyertai Misi Bantuan Banjir ini memberikan banyak hikmah samada yang tersurat mahupun yang tersirat. Menginsafi diri dengan kekuasaan Allah SWT. Berpeluang melihat dan mendengar sendiri suasana dan cerita daripada orang kampung yang dilanda musibah banjir ini.

Kami menyelesaikan misi ini pada 12 hb Januari dan bertolak pulang ke Melaka sekitar jam 4:30 petang. Sebelum pulang sempatlah singgah ke Pasar Besar Siti Khadijah dan Tok Bali untuk membeli sedikit ole-ole buat keluarga di rumah.