Tuesday, December 11, 2012

Perubahan Perpustakaan..apa yang ada dalam fikiran?



Perpustakaan perlu berubah dan perubahan itu mesti memberikan impak yang besar serta modal yang diperlukan ialah RM0.00.Ok,perubahan adalah perlu sebab perpustakaan sekarang dah makin kurang pengunjung(secara fizikal).Ini fakta.Kalau ramai bermusim terutamanya perpustakaan akademik.Time exam ramai la student.Time cuti?Yela..balik kampung la ,apa hal nak stay kat library?

Berubah atau Rebah?..Macam slogan politik plak..hehe..PRU13 da dekat toqq.

Kalau korang tanya aku,apa yang aku nak cakap jika nak perubahan pada library tanpa modal.Maksudnya perubahan tanpa luakkan satu sen duit pon.Boleh ke?kan ke semuanya perlukan duit.Kita boleh buat perubahan yang gempak,yang hebat..sound good and marbeles!Bos akan suka idea ini.Idea yang out of the box,out of the head,out of the world and so on.

Apa aku nak?or should i say what in my mind.

Bagi aku (otak kecik fikiran sempit dan tak out of the glass),aku lebih fokuskan pada WHAT WE CAN DO AND ABLE TO DO IT.RIGHT NOW RIGHT HERE.(If we want to do it)

Tak Perlu 
1-Paper work
2- Setahun or 99 tahun perancangan
3-Kelulusan peringkat tujuh petala langit.

IS ALL ABOUT IMAGE (and purity..cam tajuk album Cromok la plak)



Kaunter Sirkulasi...for 1st episode ni aku citer pasal unit ni dulu.

Kaunter adalah frontline,orang masuk terus jumpa kaunter sirkulasi.Kat sinilah menentukan hidup mati IMEJ sesebuah perpustakaan.Kalau kantoi kat sini,habis!Tak kiralah secanggih mana dan sehebat mana staf dan koleksi library tu ada.Macam mana first impression user pada kita adalah amat penting.Macam mana cara kita berhadapan dengan mereka,melayan pertanyaan,memenuhi permintaan and so on.This is the MAJOR REQUIREMENT TO ENSURE  kita dapat GRED A.

BERPAKAIAN
So,cara petugas di kaunter berkomunikasi dan berpakaian adalah amat perlu diberikan perhatian.Jadi aku suka mencadangkan (cadang jela) agar staf di kaunter kita mesti look presentable and profesional while dealing with user.Kaunter tidak boleh sesekali KOSONG tanpa petugas.Tak kira la in whatever condition and situation.

Next is staf mesti wear kemeja  long sleve* Male staf (tidak berlipat until 4.30 pm) + Jaket Koporat+senyuman yang menawan:).Aku suka tengok cara staf di information kaunter kat shoping complex coz the way they look.So why dont we take it as an example?

BAHASA
Bahasa jiwa bangsa.Ini negara Malaysia dan Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan.Jadi semua orang tahu berbahasa melayu (cakap melayu la senang ayat).Melayu,Cina India,Kadazan,Jawa,Banjar dan lain lain rakyat Malaysia seharusnya tak hadapi masalah dalam perkara ini.Namun........itu citer dengan rakyat Malaysia.Kita kan sekarang dah maju ke persada dunia (Antarabangsa la maksudnya) medium bahasa yang dijadikan perantaraan ialah Bahasa Inggeris (Orang kata English Language).Bila masuk je user international,takkan la kita nak menyorok..kita mesti steady!Ini tempat kita,ini tanah tumpahnya darahku.Jangan jadi asing di bumi sendiri.Buat cool dan dengan penuh keyakinan tanya apa yang user nak.Nak cool pon kena ada ilmu,kalau cool takde ilmu akhirnya kita akan mengagau.Jadi ringkasnya masing-masing kena ada kemahiran bahasa kedua ni.Tapi ingat!..jangan sesekali lari..kalau tak paham,rilek dan cakap "Excuse me...please wait for a minute sir..i ask my officer to deal with you"...hahah..pegawai la yang kena menjawab:)..ala,bukan semua foreigner ni mahir BI...setengah tu lingkup gak.teruk pada kita kadang2.pegawai pon tak mahir bahasa inggeris?..panggil la pegawai yang lebih mahir.

PERATURAN
Staf kena wear kad metrik 8 pagi-10 malam (+Sabtu dan Ahad bila library beroperasi).Nanti tak pasal kena sound dengan user before kita sound dia.Naya je.Ini selalu terjadi.Pengalaman yang bagitau.Benda ni adalah rule yang paling basic.Selain etika berpakaian yang ditetapkan.Tempat yang ramai student international memang ade sentap jugalak dengan hal ni.Yela,cara berpakaian mereka mana sama dengan kita.Oh yes,masuk tempat kita mesti ikut rule.But is that really going on here?u know and i know la kan:)..Wei!..PUSTAKAWAN LA PERLU PAKAI DULU..baru boleh jadikan contoh.hahahaha...

PERATURAN VS PERTIMBANGAN 
Pelajar pompuan (siswi) selalu datang dalam team diaorang (gerup study depa la) tetiba sorang lupa bawa kad metrik,dan kena sekat tak ble masuk library (This is peraturan..so kena patuhi)..maka tersadai la seorang puteri daripada kumpulan mereka.Dan bila yang lain tengok sorang tersangkut..yang lain pun pakat turn back.Habis!..Sambil blah tu mereka akan.so sek..sok sek..pasal staf yang berdedikasi serta taat setia pada peraturan yang telah diperuntukkan.Sampai kat kedai asam pedas pon tak habis lagi.Jadi kat sini perlulah ada perbendaharaan kata TIMBANGRASA/BUDI BICARA.Pesal nak ada?kalau dibiarkan nanti naik lemak bebudak tu.Kita cuma ikut apa yang telah ditetapkan..Yela.Peraturan tu betul...tapi ada GIVE AND TAKE kata geng penjajah.So everybody will happy.WIN-WIN SITUATION...IMEJ pun terjaga beb:)



Okla..setakat ni dulu kisah dan pengkisahan pasal Imej dan Perpustakaan..lepas ni aku masuk bab MPP..Apa tu MPP?!..bukan Majlis Perwakilan Pelajar..tapi MEJA PENASIHAT PENGGUNA...ni bab fokus pegawai/pustakawan plak.....(Aku dulu jaga ini tempat,sekarang sudah tukar..selalu lupa..demmit!)


Thursday, December 6, 2012

Saidina Ali dan Buah Delima




Dikisahkan oleh Ka’ab bin Akhbar.
Ketika Siti Fatimah Az Zahra, Puteri Rasulullah SAW, sekaligus istri kepada Sayidina Ali bin Abi Thalib sakit, ia ditanya oleh Sayidina Ali,  ” Wahai Fatimah, adakah engkau menginginkan sesuatu?”
“Wahai Suamiku, aku ingin buah delima”, Jawabnya.
Sayidina Ali termenung, sebab ia merasa tidak memiliki wang sedikitpun. Namun, ia segera berangkat dan berusaha untuk mencari wang satu dirham. Maka akhirnya Sayidina Ali mendapatkan wang itu dan kemudian ia pergi ke pasar untuk membeli buah delima dan segera kembali pulang.
Namun di tengah perjalanan menuju rumahnya, tiba-tiba ia melihat seseorang yang tengah terbaring sakit di tepi jalan, maka Sayidina Ali pun berhenti dan menghampirinya.
“Wahai orang tua, apa yang diingini oleh hatimu?”, tanya Sayidina Ali.
“Wahai Ali, sudah lima hari aku terbaring sakit di tempat ini, banyak orang berlalu, namun tak ada seorang pun dari mereka yang mahu peduli kepadaku. Aku ingin sekali makan buah delima.” Jawab orang tua tersebut.
Mendengar jawabannya, Sayidina Ali terdiam, sambil berkata dalam hati,
“Buah delima yang hanya satu buah ini, sengaja telah aku beli untuk Isteriku, kalau aku berikan kepada orang ini, pasti Fatimah akan sedih. Namun jika tidak aku berikan ertinya aku tidak menepati firman Allah,
“Terhadap si pengemis, engkau janganlah menghardiknya. ” (QS. Al-Dhuha : 10).
Juga sabda Nabi SAW, ” janganlah sekali-kali engkau menolak pengemis, sekalipun ia di atas kenderaan”.
Maka kemudian Sayidina Ali membelah buah delima itu menjadi dua bahagian, separuh untuk orang tua itu dan separuh lagi untuk Siti Fatimah.
Sesampai di rumah ia menceritakan peristiwa itu kepada Isterinya, dan Siti Fatimah berkata kepadanya,
“Wahai Suamiku, kenapa engkau bersedih, demi Allah yang maha Perkasa dan Maha Agung, ketika engkau memberikan buah delima kepada orang tua itu, maka puaslah hatiku dan lenyaplah keinginanku pada buah delima itu.”
Mendengar kenyataan Isterinya itu Sayidina Ali merasa sangat gembira.
Tidak lama kemudian datanglah seorang tamu yang mengetuk pintu, lalu Sayidina Ali berkata, “Siapakah tuan?”
“Aku Salman Al Farisi,” Jawab orang yang mengetuk pintu itu.
Setelah pintu dibuka, Sayidina Ali melihat Salman membawa sebuah wadah tertutup, dan diletakkkan di depan Sayidina Ali, lalu Sayidina Ali bertanya,
“Dari manakah wadah ini wahai Salman ?”.
“Aku menghantarkannya untukmu dari Allah SWT melalui perantaraan Rasulullah SAW.” Jawabnya.
Setelah penutup wadah tersebut dibuka, terlihat di dalamnya ada Sembilan buah delima. Sayidina Ali terus berkata,
“Wahai Salman, jika ini memang untukku, pasti jumlahnya Sepuluh”.
Lalu ia membacakan firman Allah SWT,
“Barangsiapa membuat satu amal kebaikan, maka pasti baginya sepuluh kali ganda amalnya ( balasannya )”. ( Al-An’am : 160 )
Salman pun tertawa mendengarnya, sambil mengembalikan sebuah Delima yang ada ditangannya, seraya berkata,
“Wahai Ali, demi Allah, aku hanya sekadar menguji sejauh mana KEYAKINANMU terhadap firman Allah yang engkau bacakan sebentar tadi.”


Wednesday, November 28, 2012

Raja Buah :Durian

Sekarang musim durian..mana mana pasar malam atau gerai gerai tepi jalan mesti ada Raja buah ni.Durian ni ada pelbagai jenis.Di Asia Tenggara ni saja ada 55 jenis spesis durian tak termasuk durian klon macam D24.

Antara jenis durian yang popular di Malysia adalah semestinya Musang King, Udang Merah, D24, SS2 dan Raja Kunyit.

Harga semestinya berbeza beza ikut gred dan musim.Ada yang jual longgok,ada yang jual timbang kilo.Biasanya yang jual cara timbang ni isinya lebih baik sebab penjual dah asingkan.Tapi atas kepandaian pembeli juga la.Tapi yang paling mahal semestinya Musang King yang paling tip top.Saya pernah beli sebijik.Cecah juga RM18 sekilo.

Sebenarnya kita janganlah terlalu taksub dengan gred durian ni.Asalkan rasa sedap dimakan serta banyak ulasnya itu sudah memadai.Peniaga terkadang mengambil kesempatan dengan memanipulasi harga buah durian hingga diberitakan ada harga yang mencecah RM60 sekilo.

JOM KITA KENALI JENIS DURIAN



D24 : Buahnya berbentuk bujur dan berwarna hijau hingga hijau keperangan dengan saiz sederhana besar . Isinya berwarna kuning susu hingga kuning , bertekstur halus , tebal dan pejal , Rasanya manis , sedikit pahit , dan beraroma kuat.

D99 ( Durian Kop ) :Buahnya berbentuk bulat , berwarna hijau kelabu hingga keperangan dan saiznya sederhana besar . Isinya berwarna sangat kuning , bertekstur tebal , dan halus ,Rasanya Manis dan beraroma sederhana.

D123 ( Durian Chanee ) : Buahnya berbentuk bujur dan berwarna hijau kelabu hingga hijau keperangan , serta bersaiz besar . Isinya Berwarna Sangat Kuning , tebal dan bertekstur halus , serta berasa manis.

D145 ( Durian Beserah , Mek , Hijau ) : Buahnya Berbentuk agak bulat dan berwarna hijau . Bersaiz sederhana hingga besar . Isinya Berwarna Kuning Hingga Oren , Tebal , Dan Bertekstur Pejal . Rasanya Manis dan Aromanya kuat .

D158 ( Durian Kan Yau ) : Bentuk Buanya Agak Bujur , Berwarna Hijau , Serta bersaiz sederhana hingga besar . Isinya berwarna kuning pucat hingga kuning , tebal , bertekstur halus , dan rasanya manis.

D159 ( Durian Man Thong ) : Buahnya bujur dan berwarna hijau kelabu , serta bersaiz besar . Isinya berwarna kuning pucat , tebal dan bertekstur halus , Rasanya Manis , Serta memiliki aroma yang sederhana kuat.


Antara banyak banyak durian,satu nama unik bagi bentuk susunan ulas durian ialah KUCING TIDO.Mengapa dinamakan Kucing tido?


Serupa tak?



Orang kata kalau nak beli durian,biarlah dapat yang puas hati.Yelah,peniaga kopek yang tengah,belah bawah kita tak tahu elok ke tidak.Bukanlah lah nak kata semua peniaga tu nak tipu.Tapi lebih baik jika kita sedikit pengetahuan tentang cara nak meilih durian.

Petua Memilih Durian

1. Duri

Pilih durian yang memiliki duri yang jarang, besar dan agak tumpul kerana biasanya durian jenis ini memiliki isi yang bagus, kering dan manis. Selain itu, duri yang agak tumpul akan lebih mudah untuk dibuka.

2. Bentuk Buah

Durian yang memiliki bentuk unik dan tidak bulat biasanya memiliki isi yang tebal, manis, dan berbiji kurus.
 3. Bau
Durian yang matang akan mengeluarkan aroma yang kuat dan harum. Sebelum membeli durian, ambil baunya dengan cara merapatkan sedikit hidung ke kulit durian. Jika kurang berbau, ini bermakna durian tersebut tidak sempurna matangnya dan berkemungkinan telah diperam.

4. Kulit

Pastikan kulit luarnya tidak cacat. Jika ada cacat pada kulitnya (misalnya busuk atau ada lubang ulat) kemungkinan isi di dalamnya busuk dan tidak dapat dimakan.
Elakkan dari memilih buah yang kulitnya sudah retak atau pecah pada hujungnya. Retak atau pecah pada bahagian kulit durian akan membuat isi di dalamnya bercampur dengan udara bebas yang mengakibatkan rasa buah menjadi masam atau tawar.
 5. Goncang Durian
Untuk memilih isi durian yang berkualiti, goncangkan durian dan rasakan getaran kecil di dalam buah. Letakkan kedua telapak tangan pada buah durian, diikuti dengan jari-jari tangan dan dipegang agak erat. Dan goncang secara perlahan-lahan.
Jika dapat merasakan getaran kecil ini bermakna isi buah kering dan matang kerana isi yang kering akan terpisah dari dinding kulit dalam manakala isi yang lembab atau terlalu lunak akan melekat di dinding kulit durian tersebut.

Seterusnya ialah Fakta Terahsia Durian dan Mitos:
1 – Tinggi Kalori? Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50 kcal. Tidaklah tinggi sangat.
 2 – Tinggi Kolesterol? Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukan tumbuhan.
 3- Tiada nilai nutrisi? Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah). Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus
 4 – Tinggi lemak? Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat)
 5 – Tinggi gula? Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.
 6 – Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.
 7 – Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-ciuman :)
 8 – Tidak sesuai untuk diabetes? Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus kawal pengambilan gula dan makanan/minuman yang tinggi glukosa.
 9 – Kurangkan stress? Mungkin betul tetapi buah durian mengandungi amino asid bernama tryptophan yang bantu tingkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.
 10 – Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala jenis makanan. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah teruk sangat. Sentiasalah amalkan pemakanan yang sihat :)

Okla,setakat itu saja cerita pasal durian ni....balik kerja atau time cuti boleh la bawak anak isteri makan durian.Tapi jangan makan banyak sangat.Sebab durian ni boleh bikin badan panas.cerita pasal badan panas lepas makan durian boleh amalkan petua ini.
Isikan air kosong dalam kulit durian (pangsa) dan minum (+ baca Bismillah).





Kenangan UiTM Mache


Zaman jadi seorang mahasiswa memang best.Masa tu ambik Diploma dalam bidang Pengurusan Maklumat (PM10).Ditempatkan di UiTM Machang,Kelantan Darul Naim.untuk pengetahuan semua,masa tu kami adalah batch perintis bagi Diploma Pengurusan Maklumat(sekarang da tukar nama jadi IS110) yang pertama kalinya dibuka di UiTM selain Induk Shah Alam,maka ramailah pelajar serta senior jurusan lain tertanya tanya apa mende kursus PM10 ni?

Batch ni agak ramai juga,ada 4 kelas (A,B,C,D).Saya kelas D.Majoriti student batch ni adalah daripada utara (Kedah,Penang) .Tapi dari pantai timur pun ramai juga.Disini banyak kenal sahabat2 dan masih kekal persahabatan sampi sekarang.

Macam macam kenangan time orientasi Minggu Wawasan Siswa (MWS),da habis MWS ada pulak salam perkenalan daripada senior2,kena mengadap masuk bilik.Dah masuk mengadap senior paham2 ajela.Tapi takpe...Tu semua untuk eratkan silaturrahim.

Time Diploma ni aktif jugak sukan (Ragbi).Persatuan pulak join ASASBINA,ini adalah Kokurikulum (sebab nak elak masuk KESATRIA:).tak lupa juga Silat Cekak.Disini juga kenal seorang gadis yang kini telah sah jadi isteriku.














Thursday, November 22, 2012

Boikot Barangan Israel.

Saya kongsikan satu pendapat tentang Isu Boikot produk Israel.





1. Melihat dengan MATA HATI, di sebalik serangan fizikal di gaza, apa sebenarnya intention pihak zio nis yg cuba lakukan…. Gaza tue besarnya, tau besarnya berapa? Utara ke Selatan 40km (jarak kl – shah alam) Timur ke Barat 7km (jarak cheras – KLCC). Penduduk 1.4 Juta orang di kawasan ga za shj. Tanah paleystin berpecah belah negaranya.
2. Kalau dilihat dari peta paleystin sekarang, kenapa ianya berpecah2? Mengapa pihak zi0ni$ tidak mengambil kesemua tanah paleystin? ataupun kalau dia nak ambik, kenapa negara paleystin tidak menjadi negara yang bersambung-sambung?
3. Jadik kesimpulan ringkas yg diamati, pihak zi0ni$ sengaja memecahkan sedikit demi sedikit negara paleystin kerana mereka tak mahu umat islam bersatu, mungkin jika bersatu, mmg sekejap shj is rayel akan boleh ditawan semula dengan mudah.
4. Sebenarnya kalau nak melenyapkan terus umat Paleystin, pihak musuh hanya perlu bomb 3 tempat sahaja, hospital, bekalan air, dan bekalan elektrik. Habis cerita… tetapi pihak musuh tidak menyerang tempat tersebut, mereka menyerang tempat2 di mana ramai rakyat paleystin berhimpun, di rumah2, kenapa? Mengapa mereka tidak melenyapkan terus umat paleystin?
5. Sebenarnya, mereka mahu menunjuk pada dunia, yang mereka mempunyai kekuatan untuk MENYEKSA umat islam, di sana mereka MENYEKSA umat-umat islam secara fizikal. Kita di sini, mereka MENYEKSA kita dengan cara spiritual, kekuatan teknologi, dan platform yang telah mereka bina mcm fesbuk nie. Kita disini DISEKSA secara berterusan, cuma bezanya diseksa dalam keadaan harmoni.
6. Lapar, nak makan cepat, ada McD. Nak tunggu nasik campur, takder drive thru, apatah lg nasik goreng kampung pun takder drive thru, nak order pun 10 minit nak goreng. Sy juga tidak terkecuali, sekarang sedang menggunakan pc yg processornya adalah IN TEL, mmg IN TEL ada kilang di merata dunia termasuk di Pulau Pinang & Kulim. Tetapi pusat RND nya ada di ‘sana’. RND = enjin sebenar. Sapa tak pernah makan Kit Kat, air yogurt Nestle (semalam baru minum), apatah lagi Colgate, Coke, dan minyak bayi anak sy pun pakai Johnson & Johnson.
7. Secara amnya, hampir 2/3 daripada isi pasaraya tue milik ____? Habis kenapa kita terpaksa beli juga? Sebab kita tidak ada PILIHAN. Mengapa kita tidak ada PILIHAN? Sebab kita mempunyai sikap iri hati dan tamak haloba. Nak wujudkan PILIHAN katalah buat nak buat biz tiru coffe be an, belum apa2, baru nak setup kedai, dah kawan tipu kawan, adik beradik bergaduh, mcm mana nak buat branch banyak negara. 1 kedai pun belum naik. Mengapa kita ada sikap tersebut? Apa yang kita makan itulah diri kita. Abis kita makan apa nie?
8. Eyh tengok org sana berperang kita di sini pun berperang jugak, bezanya sana berperang, memang betul2 berperang dgn musuh, kita di sini berperang dgn melihat mempertikaikan kenapa perlu boi kot, kenapa perlu derma, ada yg kata derma bermusim. Hallo hallo pasal tue lah, ianya menjawab tajuk post nie. Buat apa Is Rayel nak serang kita, diorang tak buat apa2 pun kita berperang sesama sendiri. Lagipun diorang dah menang tanpa bertanding…. Sebab apa menang tanpa bertanding? Di kala mereka sedang cuba menghapuskan saudara2 kita, kita masih lagi TERPAKSA guna produk mereka. Burger telur free pun berebut nak beratur sampai luar pintu.
9. Biarlah kawan2 kita yang lain, ada yang mampu nak derma, biarlah mereka derma, ada yang nak berdemo, biar mereka berdemo, ada yg boleh berdoa, biarlah mereka berdoa, sekurang2nya masing2 cuba melawan dengan kudrat apa yang ada. Sbb tue kalau tgk di tv, ada org2 muda paleystin yang baling batu ke arah kereta kebal. Batu tue kena kereta kebal pun, org dalam kereta kebal tak dengar bunyinya. Tp semuanya ada sikap berjuang nak melawan.
10. Hikmah kejadiain ini juga adalah signal dari ALLAH, supaya umat islam sedar, walaupun kita ramai, tapi kita lemah. Kita tak bersatu. Tak caya? cuba masuk mana2 kampung, lihat di kampung tue katakan ada 14 orang veteran, sekurang-kurangnya mesti ada 3 puak di kalangan 14 orang veteran. Yang nie orang tok sidang, yg nie org penghulu, tak ngam dgn tok sidang, yg tok sidang punya geng tak ngam dgn Timbalan Pengerusi Surau yang ke-3. Yang di jabatan2 tiap2 hari khamis pakai baju batik pula, ada 20 orang dalam satu organisasi, tetapi ada 4 team! Team A baik dengan Ketua Pengarah, Team B pula baik dengan Timbalan Ketua Pengarah 1, Timbalan Ketua Pengarah 1 tak ngam dengan Ketua Pengarah, Ketua Pengarah pula baik dengan Timbalan Ketua Pengarah 2, maka Team Timbalan Ketua Pengarah 1 tak baik dengan team Timbalan Ketua Pengarah 2. Tak faham? (Ini adalah exp sy yang paling mahal semasa berkhidmat sbg Kaki Tangan Awam suatu masa dahulu)
11. Jangan lupa juga sesungguhnya bumi paley stin masih lagi wujud hasil doa2 umat islam di seluruh dunia, kita di masjid2 time solat jumaat pun khatib bacakan doa kesejahteraan rakyat2 paley stin. Tempat israk mikraj tue bro.
12. Kawan², rakan² marilah, situasi di atas adalah hakikat sebenar, janganlah kita jadikan situasi tersebut sbg alasan untuk kita tidak boleh berubah. No.1 bersihkan dalaman dahulu, banyak sangat clog yang perlu dibersihkan, tak perlu tunggu bersih sepenuhnya baru nak jadik baik, asalkan ada kemahuan yang membara, clogging yg ada tue akan mula beredar perlahan2. Bersolat bukan sekadar bersolat, bersolat fahamkan makna bacaan dalam solat, baru senang nak feel. Tak perlu tunggu hafal 30 juzu’ baru nak sampaikan benda yang baik. Pernah dengarkan “Sampaikanlah walaupun 1 ayat”? Sekurang2nya boleh menjadi ulangkaji kepada yang si menyampaikan, bro cuba lu tgk page sham kamikaze, hari2 post pasal kelebihan solat dhuha, tiap2 waktu ingatkan org suruh solat awal waktu, apsal dia buat selalu? Sebab dia ambik ‘roh’ azan. Apa itu ‘roh’ azan? Manusia perlu diingatkan sepanjang waktu.
13. Tidurlah awal, agar kita dpt berjemaah subuh esok, kan dan dikhabarkan, ‘mereka’ hanya akan takut kalau subuh kita sama ramai dengan solat jumaat. Kerana itulah sebenarnya kunci kekuatan umat islam seperti umat paley stin yg menyebabkan zio nis takut kerana jemaah subuh mereka.

Monday, September 24, 2012

Trip ke Zoo Melaka



Semalam 23 Sptember 2012 (Ahad) bawa famili jejalan ke zoo Melaka.Walaupun sudah banyak kali masuk,tapi kali ini sebab nak bawa Haaris.Dulu masuk time berdua,sekarang dah bertiga:).Tiket parking RM2.00 dan tiket  masuk zoo RM10.00.Zoo Melaka memang tak pernah sunyi daripada kunjungan pelancong samada dalam ataupun luar negeri.

Pengunjung boleh pilih samada nak naik tren yang disediakan atau berjalan kaki.Kami pilih berjalan,boleh peluhkan badan dan dapat tengok binatang dengan lebih jelas.Lepas puas berpeluh lencun tawaf satu zoo,kami singgah menjamu selera di kiosk A&W Zoo Melaka.Maaf cakap..sangat mengecewakan makanan yang ada.Tak padan dengan harga.



















Wednesday, September 5, 2012

OCLC Asia Pacific Regional Council Conference 2012





OCLC Asia Pacific Regional Council Conference 2012
National Library of Malaysia
3-4 September 2012

Saya , En Arman dan En Azman (TKP) berpeluang menghadiri persidangan OCLC ke 12 di Perpustakaan Negara (PNM). Persidangan ini merupakan kerjasama diantara OCLC dan PNM  berlangsung selama 2 hari.Ini adalah kali pertama bagi saya menghadiri persidangan bertaraf antarabangsa  seperti ini.

Delegasi antarabangsa yang hadir antaranya ialah daripada Australia, China, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Korea, Philippines, Singapore, Taiwan, United Kingdom, USA dan Thailand.Jumlah penyertaan pada persidangan ke 12 ini keseluruhannya berjumlah 291 peserta sebagaimana yang dimaklumkan oleh penganjur di akhir persidangan.

Persidangan dan pembentangan daripada setiap delegasi diadakan dalam bahasa Inggeris.Disini saya dapat nyatakan bahawa penguasaan dan pemahaman Bahasa Inggeris amatlah penting apabila kita berada di sesuatu majlis atau program bertaraf antarabangsa.Namun demikian, ianya bukanlah syarat utama.

Persidangan kali ini saya lihat lebih berfokuskan kepada aspek Digitazation dan online database resources yang banyak disentuh tentang perkembangannya terutama dalam era capaian dan maklumat dihujung jari ini.Setiap delegasi membentangkan kejayaan dan usaha mereka dalam projek digitazi serta pangkalan data yang diwujudkan.

Saya amat tertarik dengan pembentangan  delegasi daripada Singapura yang disampaikan oleh  Encik Chew Leng Beh,Senior Director of National Library Board Singapore bertajuk: "Service Innovations: Keeping Library Relevant." Saya  berpeluang untuk mengemukakan soalan kepada beliau (dinasihatkan agar cepat2) pada sesi Open Forum sebelum penutup dan jawaban yang diberikan oleh En Chew adalah sangat konkrit dan profesional.Dan pada saya dia adalah pembentang terbaik selain Cik Mazmin Mat Akhir, Ketua Pustakawan UNIMAP.

Pustakawan serta mereka yang berada dalam bidang maklumat seharus lebih didedahkan serta mendedahkan diri kepada program seumpama ini terutama apabila ianya berlansung di negara sendiri serta PERCUMA.

"Jauh berjalan luas pemandangan bertambah pengetahuan" adalah kata-kata yang sangat sesuai digambarkan.Apabila kita berada bersama yang lain,kita dapat membuat satu perbandingan dan penanda aras diantara dimana kita dan diperingkat mana kita berada.



Terdapat juga perkembangan terbaru yang dimaklumkan berkenaan pengkatalogan RDA: AACR 3 yang  akan diperkenalkan pada April 2013.Sama sama kita nantikan.Terutama bagi mereka yang bertugas dibahagian pengkatalogan.






Worldcat adalah antara sumber rujukan yang terbaik untuk pustakawan mencari sumber secara online.
Perpustakaan UNIMAP telah menjadi perpustakaan pertama di Malaysia menggunakan sistem rangkaian OCLC ini sebagai akses perpustakaan seluruh dunia.

Persidangan OCLC 2013 akan diadakan di Thailand.Wakil delegasi Thailand iaitu Puan Srichan Chincheewa, Pengarah, Perpustakaan Universiti Thammasat menjemput semua delegasi yang ada untuk menghadirkan diri mereka pada persidangan seterusnya.

Persidangan berakhir pada jam sekitar 5.15 petang.Kami tidak mengikuti lawatan ke Perpustakaan IIUM kerana mengejar masa untuk elak daripada kesesakan lalulintas.




"Mr Chew,could you please share with us your  opinion on what makes library a library?"

Thursday, August 30, 2012

Lagu Teman Pengganti

Teman Pengganti adalah lagu terbaru daripada Malique ( Too Phat, anak ayam dll..still ingat kan?).Kali ini Malique (feat) menampilkan Black (Aku cinta aku rindu). Lagu ni kerap dimainkan oleh staf di bahagian Perolehan. Sekali dua kali dengar terus tangkap jiwa. Sebenarnya saya secara diam amat mengagumi Malique bermula dengan lagu "Mantera Beradu" feat Sifu M. Nasir kemudian lagu " Aku Maafkan Kamu" feat King of Pop Malaysia Jamal Abdillah.



Ketika dunia nyanyian hanyut dengan fenomena  KPOP (Korea Selatan), masih ada anak muda yang jika diperhatikan pada awal penampilan di dunia seni melalui kumpulan rap Too Phat dengan imej Hip Hop yang sangat bercirikan kebaratan bisa menghasilkan lirik - lirik yang sangat puitis dan mendalam maksudnya.

Untuk lagu "Teman Pengganti" ini boleh saya tafsirkan lagu mengenai apa yang ingin dinyatakan oleh seorang suami kepada isteri. Kemungkinan sang suami menderitai sesuatu penyakit yang kritikal serta tidak punya masa yang lama untuk bersama isterinya.

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka




Sang suami mendapat petanda melalui mimpi (mimpi bukan sekadar permainan tidur). Bermimpi si isteri bahagia bersama pengganti dirinya apabila dia sudah pergi. Dan sang suami redha dengan ketentuan Ilahi.

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah.



Beberapa purnama (purnama ialah bulan dalam sastera) lalu baru dinikahkan, saling membina impian indah bersama.Namun ada sesuatu yang disembunyikan.Walau pun suami tahu lambat laun ianya pasti merubah segalanya.

Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Dalam kehidupan dunia yang serba kepalsuan,mana  mungkin insan tidak akan terkena tempias walau sekuat mana pun tekad.Namun dengan keimanan yang jitu tidak akn sesekali terbias dan terkilas.

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna




Suami memuji ketaatan dan kepatuhan isterinya yang sentiasa sabar mendengar dan hadir pada bila masa kehadirannya diperlukan disamping suami. Di pagi Syawal terakhir ini suasana dirasakan janggal sekali.

Bahagian 70000 Hijab harus disingkat ini berkisar pada ilmu ketuhanan. Dimana 70000 hijab ini merangkumi peringkat alam dan nafsu yang ada.Pengajian Tassawur pasti dapat membantu anda memahami erti hijab ini.Isteri adalah istimewa namun "DIA" adalah sempurna. Implicit kan lirik ini:)

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri.




Menceritakan bagaimana pencarian erti sebenar kewujudan diri di alam ini. Bagimana dugaan dan cabaran dalam persekitaran yang penuh kepuraan (fana). Roh yang terperangkap didalam jasad menjadi keliru dan terlupa dengan perjanjian yang dilafazkan sebelum dihantar ke alam dunia. Rusuk kiri yang mengalami komplikasi juga mungkin merujuk kepada jantung. Kemungkinan suami menderita penyakit jantung..mungkin.
Atau penyakit hati (Cinta Dunia)

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti



Jangan bersedih dengan perpisahan ini, kerana mati itu pasti bagi setiap yang bernyawa. Setiap yang pergi pasti akan berganti, apa saja yang dipinjam mesti dipulangkan.Hanya cinta padaNYA yang kekal abadi.Segala persiapan dan bekalan telah disediakan. Cincin, dompet dan wang untuk perbelanjaan menguruskan dirinya apabila tiada nanti.Namun saya rasa ini satu sindirian juga,sebab orang sekarang akan bercerita soal pusaka bila meninggalnya seseorang..

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
Yang hidup akan mati dan akan kembali menemui pemilik sebenar dirinya iaitu Sang Pencipta agung.Bagaimana dengan kita?

Sudahkan anda bersedia untuk mati?Meninggalkan segala kenikmatan dunia.













Wednesday, August 15, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433

Di Aidilfitri ini
kesempatan terbaik sekali
untuk saling melupakan
semua perselisihan persengketaan
untuk saling memaafkan
segala kesilapan kesalahan

Di Aidilfitri ini
biar berlainan visi berbeda misi
mari bersatu kembali
kita cantumkan yang berselerakan
kita tampal yang koyak
kita pateri yang retak
kita baiki yang rosak
kita luruskan yang serong
kita tegakkan yang condong

Di Aidilfitri ini
semoga tidak lagi
kita bertengkar dan berkelahi
bermasam muka dan berkecil hati
bercakaran sesama sendiri

Di Aidilfitri ini 
semoga hari-hari yang bakal dilalui
disirami kemesraan mewangi
disinari ukhuwah sejati
dilimpahi rahmat Ilahi.



Salam Aidifitri keluarga

Salam Aidifitri Unit


Salam Aidifitri Bahagian Perolehan





Monday, August 13, 2012

Haaris Walker

Semalam ke Twins Baby Store kat Cheng, belikan "Walker" untuk Haaris.Mama Haaris kata kena beli malam ni jugak.So pergi la kami.Twins Baby Store ni pun takdela jauh sangat,lebih kurang dalam 5Km je dari pada rumah.

Memang banyak jugalah pilihan yang ada di Twins Baby ni berbanding kedai yang lain kat area sekitar Ayer Kroh ni.Layanan jurujual  kat sini pun agak mesra pelanggan serta tahu tentang info barangan serta produk dalam kedai mereka.

Ni dia Kedai Twins Baby kat Cheng,Melaka






Selepas buat pemilihan,kami setuju untuk amik walker color orange brand Disney.Harga pulak takde diskaun(brand ni je yang xde),tapi sebab dah berkenan dan nampak Haaris pun macam like je.Proceed.





Haaris kelihatan sangat kacak bersama Walker barunya.




Thursday, August 9, 2012

Sumbangan Buku "Book For Asia 2012"

Hari ini (9 Ogos 2012) saya, En Arman, Cik Hasliza, Muat dan Halim ke Asia Book Foundation di Leissure Mall Square, Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan untuk menerima sumbangan buku.Ini merupakan kali kedua saya ke sana.Delegasi kami bertolak daripada Perpustakaan UTeM pada jam 8.30 pagi dan tiba sekitar jam 10.40 pagi.Ketibaan kami di sambut oleh En Muniandy yang ramah seperti kali pertama kami bertemu.

Untuk tahun 2012, sumbangan yang kami terima meningkat berbanding tahun 2011 iaitu sebanyak 118 naskah buku, 136 naskah bacaan ringan dan 20 CD.Selepas selesai semua urusan pemilihan buku,kami bertolak pulang sekitar jam 11.45 pagi.Terima Kasih diucapkan kepada Asia Book Foundation.

Maklumat lanjut mengenai Asia Book Foundation sila layari:http://asiafoundation.org/program/overview/books-for-asia-in-malaysia